Moed om te falen

Faalvaardigheid is een enorm belangrijke competentie voor mensen met een ingewikkeld brein. Door hun zijn hebben ze immers meer dan de gemiddelde mens de neiging om lastige situaties en emoties uit de weg te gaan of te voorkomen. Dit zien we terug in zaken als faalangst en perfectionisme, moeite met grenzen aangeven en voor je mening gaan staan. Vaak zien we dit terug in perfectionisme, onderpresteren en aanpassingsgedrag. Komt daar een hoger IQ bij kijken, met als gevolg minder faalervaringen, of opgebouwde frustratietolerantie dan is een extra uitdaging geboren. 

Hoe gedraag jij je op het moment dat je je denkt of realiseert dat je iets fout hebt gedaan? Hoop je dat niemand het heeft gezien? Of lach je een beetje, in de hoop dat iemand gelooft dat het een bewust geintje was? Blijf je eindeloos de fout in je hoofd herhalen en kun je het maar niet loslaten? Accepteer je van jezelf dat je de fout maakt of blijf je jezelf veroordelen erom?

Om te leren omgaan met mislukkingen is het nodig dat je weet waar jouw comfortzone is. De comfortzone waarbinnen je alle kanten op durft te zoeken, je creativiteit aanboort en keuzes durft te maken. Als je daar namelijk leert voelen, leert om te gaan met alle emoties die er zijn (dus ook de niet leuke) leer je ook hoe je jezelf moet bij sturen in het spannende stukje daarbuiten. Je leert dat je ondanks al je fouten er nog steeds mag zijn. Je leert te accepteren wat er is, door te zetten wanneer je echt niet meer wil en te kiezen voor jezelf. Je leert weer plezier maken, spelen en ontdekken. Kortom je leert te leven met meer lef, liefde en lol.

Onder de vlag van de Moed om te Falen van Gave Mensen bied ik zowel een groepstraject aan als een individueel traject. Klik op onderstaande linken voor de desbetreffende informatie.

Groepstraject “durf genoeg te zeggen”

Individueel traject “word ook breinsmid